11.23.2006

AYDINLI KEREVİZ :)


Kıymalı nohutlu kereviz yemeği...
*1 kg kereviz
*1,5 çay bardağı zeytinyağı
*1 çay bardağı haşlanmış nohut
*150 gr kıyma (veya kuşbaşı et)
* 3 tane domates
*kırmızı biber,tuz
yapıma geçelim; kerevizin beyaz (baş) kısmını soyup patates gibi doğruyoruz, sap kısımlarının yapraklarını kesip atıyoruz onları da taze fasulye gibi doğruyoruz, tencereye yağı ve doğradığımız sebzeyi ve kıymayı koyup ara ara karıştırarak sarartıyoruz, sarardıktan sonra içine domatesini kırmızı biberini tuzunu koyup bir kez karıştırıp üstünü geçene kadar su ekliyoruz. Pişmesine yakın haşlanmış nohutu ekliyoruz. Afiyet olsun.
not: kerevizin kokusu sevmeyenler içine bir dilim portakal kabuğu koyarak pişirebilir:)
kereviz >> Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor. Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor: “Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor..
Haberiniz olsuun!
Posted by Picasa

18 yorum:

umran dedi ki...

ellerine saglik ,sevgiyle kal..

kalimeero dedi ki...

su kerevizi bir denemedim. yemek cok lezzetli gorunuyor, tarif de usta tarifi. ellerine saglik.

Unknown dedi ki...

Sevgili Hayat:)kerevizi duymustum ama Aydin'lisini duymamaistim:))ellerin dert gormesin...Uzak diyarlardan sevgilerimle:))

Gulenay

hayat dedi ki...

çok teşekküler ümrancım,görüşmek dileğiyle..

hayat dedi ki...

kalimeroo >> övgülerin için teşekkürler elimden geldiği kadar yapmaya çalışıyorum,denemeni tavsiye ederim çok faydalı:) sevgilerimle..

hayat dedi ki...

gülenay >> aydın usulü pişirince bizim kereviz aydınlı oldu gülenaycım,bir de aydında salı günleri büyük pazar olur o gün bütün evlerden aynı koku yükselir,bozlmasın tazeliğini yitirmesin diye herkes aldığı gün pişirir kerevizini:) uzak diyarlara sevgilerimle,çok teşekkürler..

munevver dedi ki...

Sevgili Hayat,ben de bir kereviz severim,her türlüsü makbulüm.Nohutlu oluşunu da çok sevdim.Eline sağlık.
Sevgiyle,nanelimon

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Hayat,
Çok değişik bir kereviz tarifi vermişsin ellerine sağlık.Birde yanında Lokman hekim gibi faydalarını yazmışsın daha ne olsun.Gönülden teşekkürler paylaşımların için..

Sana ve ailene mutlu bir hafta sonu diliyorum..

Sevgiler..Gül

hayat dedi ki...

münevver >> oo bir kereviz sever daha ne güzel:) hoş geldin bloguma,her zaman beklerim canım,görüşrüz sevgiyle kal..

hayat dedi ki...

gül >> çok teşekkür ederim canım iyi dileklerin için, o kadar faydalı bir sebze ki yazmadan geçemedim dediğin gibi:) görüşmek dileğiyle,sevgiler..

tatli-tuzlu dedi ki...

Merhaba Hayat hanim,ziyaretiniz ve yorumunuz icin tesekkür ederim.Sayfaniza ilk defa geliyorum,gercekten cok hosuma gitti sayfaniz.Kesinlikle sizi sayfama ekliycem.Sevgiler Behiye

hayat dedi ki...

övgülerin için çok teşekkür ederim sevgili behiye,ben de senin blogunu çok beğenip eklemiştim.hoş geldin sefalar getirdin:) görüşmek dileğiyle,sevgiler..

sevilay dedi ki...

selam hemsom, yaa kusura bakma, ben yazmadim,son günlerde pek zamanim yoktu. Neyse kereviz yemegin güzel olmus, ama ben kerevizi de yemem:))

Ama bu kadar saglikli oldugunu bilmiyordum, demek böbrekten tasi düsürür. Hmm, babama söyliyeyimde, kereviz yesin:)

Öptüm seni

hayat dedi ki...

canım benim,güzel hemşom hoşgeldin yaa..inan merak etmiştim yazmayınca,eksikliğin hissediliyor. kendine iyi bak görüşürüz,ben de öpüyorum seni..

Tuba dedi ki...

Merhaba Hayat'cim,
Kereviz yemegin cok guzel gorunuyor. Aydin'li olmasi ise daha bir hos olmus. Sevgilerle,

hayat dedi ki...

Sağol tubacım övgülerine aydınlı kerevizimi beğendiğine sevindim.sevgiyle kal

MeRaiL dedi ki...

Hayat hn. ellerinize saglik, yemeginiz lezzetli gorunuyor, hele de benim gibi nohuttu ve kerevizi uzun zamandir yememis bi insana.. ;)
Bizdeki nohutta, nohut demeye bin sahit lazim cok minikler ve top gibi yuvarlaklar..:(
kerevizide heryerde bulunmaz bi sebze..:(

hayat dedi ki...

bloguma hoş geldin canım,belki güneşli bir günde sen de yaparsın şöyle bol nohutlu bir kereviz,nohutları burdakilere benzemese de olur,onlar da öyle olsun,hem herşeyi tam olursa nazar değer de mi ama:) kendine iyi bak merail,sevgiyle kal.