1.29.2007

Sağlıklı Uzun Yaşamın Kaynağı... KEFİR!


Merhaba arkadaşlar, sizlere yaklaşık bir senedir haşır neşir olduğum bu sağlıklı uzun yaşamın kaynağından bahsedeceğim. Kefir Kafkaslardan geldiği söylenen taneleri karnıbahara benzeyen bir mikroorganizma topluluğu. Ben bütün aileye yedirmeye çalışıyorum bazen bunun için güç kullanıyorum ama olsun:) Yemediklerinde yoğurda karıştırarak yemeklerle servis ediyorum:)
Biz bu sevimli içecekle eşimin bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştık. Yapımına gelince, bir litre sütü kalorifer peteğinin üzerine koyuyorum (kutu sütlerle olmuyor, taze şişe sütü gerekiyor) el yakmayacak derecede ılınınca kefir tanelerini resimde gördüğünüz ördüğüm keseye koyup ağzını sıkıp sütün içine ipi dışarıda kalacak şekilde sarkıtıyorum. Cam ve kapağı metal olmayan bir kavanoz tercih edilmeli. (Kese örmek yerine kefir taneleri süte koyup sonra süzerek alabilirsiniz.) 24-26 saat bekletip tüketiyoruz. Eğer ekşi olmasını isterseniz daha fazla da bekletilebilir. Hepinize sağlık dolu günler dilerim.




[Kefirin faydaları: Kefir tümör oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır. iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, ekzema tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir. Hücre yenileme özelliğine sahiptir. Kandaki kötü kollestrolü azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır, vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırırır, bağırsak hareketlerini hızlandırır, bulaşıcı, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şekeri düşürür, kanseri geciktirir. Sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk için de yararlı olmaktadır. Ülser, yüksek tansiyon , bronşit, astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Proteince zengin oluşu nedeni ile kefir hastalar ve çocuklar için de önemli bir besindir. Kaynak: wikipedia ] Posted by Picasa
-------------------------------------------------------

Sevgili Optio tarafından sobelenmiş, Tuba tarafından mimlenmiş bir insan olarak bilmiyorum ki ne yazsam:)

  • Dürüstlük benim için en önemli meziyettir, rikarlıktan nefret ederim. Hatta bu yüzden başıma olmadık işler gelir. Çünkü arkadan konuşmak yerine yüzüne söyleyince insanlardan çok farklı tepkiler görebiliyorum:)
  • Çok konuşmam, "söz gümüşse sükut altındır" sözünü benimseyenlerdenim.
  • Evime çok bağlıyımıdır, hatta bu beni içine kapanık biri gibi gösterir oysa evimde bulduğum mutluluk ve huzuru hiç biryerde bulamadığımdadır.
  • Eşim ve çocuklarım hayata sıkı sıkıya tutunmamı, geleceğe umutla bakmamı sağlayan nedenlerin başında gelir. Kızımla sinemaya yemeğe resim sergilerine gitmek alışveriş yapmak, oğlumla futbol ve boks maçlarını seyretmek, eşimle de siyasetten konuşmak,yeni yerler görmek; kısacası hayatı paylaşmak yegane şeylerdir benim için.
  • Gülmek, gülümsemek benim için çok önemlidir, hayata daha pozitif bakabilmek için..
  • Okumayı çok severim beni bıraksanız saatlerce kitaplara gömülü yaşarım.
  • Yeni şeyler öğrenmeyi, denemeyi, farklı fikirlere açık olmayı severim. Eve internet aldığımızda bu hale gelebileceğimi bilmiyordum ama zamanla ben de internetten kopamaz hale geldim sanırım en önemli örnek bu.. Blogun yeni arkadaşlıklara, farklı yerleri görüp kültürlerini, yemeklerini öğrenmeme vesile olması beni çok mutlu ediyor.
  • Blogtan da belli olduğu gibi mutfakla haşır neşir olmak, farklı lezzetleri denemek beni hem mutlu eder hem rahatlatır.
  • Fırsat bulduğumda iğne oyası yapmayı, örgü örmeyi çok severim.
    Şimdilik bu kadar.. Ben bu sobeleme ve mimleme oyununu yine gençlere devredeyim.. Kuzularım benim;
    matilda , number 10, deniz, sizi hem sobeliyorum hem de mimliyorum:)

68 yorum:

Adsız dedi ki...

Sizi daha yakindan tanima firsatim oldu, paylastiginiz icin sagolun.
Hemseriniz :))

---OPTiO--- dedi ki...

kefir i ilk kez duyuyorum...görmüsümdür belki ama :)) hihih..ama cidden faydaliymis..saol verdigin bilgiler icin..yeni yeni seyler ögreniyorum sayende , bi cok bloggerci arkadas sayesinde bi de tabii :)


bi solukta okudum tüm yazdiklarini ..seni azcik daha fazla tanidim..sen cok iyi bi anne ve essin....
keske mutfagi sevsem senin gibi..ama olmuyo ya :(
bende yüze karsi pat diye söylerim herseyi..patavatsizliktan degil elbette..arkasindan konusmam kimsenin..söylerim düsüncemi öylece..benimde basima cok sey gelmistir...ama yinede deger :))
kocaman öpüyorum senii..beni kirmayip yazdigin icin ayrica tesekkürler..iyi ki internetle tanismissin..iyi ki aramizdasin..kocaman sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

hayatcığım merhaba...

Kefiri hep görüyorum ama elim itekliyor almadan geçiyorum. Marketlerde bol bol görüyorum. Tadı neye benzer nasıl birşeydir. Cesaret edip içemedim. Ama ne kadar faydalıymış.. Paylaşımın için teşekkürler hayatım...

Ayrıca iyiki bu mimlenme oyunu çıkmış. Ne iyi oldu. Birbirimizi daha yakından tanıyoruz... Seni tanımak beni çok sevindirdi...

sımsıcak sevgilerimle.
http://misss.blogcu.com

sevilay dedi ki...

kefiri bilmiyordum, sayende tanidik, ben burada türkbakkalarina bir sorayim, acaba bulabilirimmi?

Hayata ne kadar baglisin, cok güzel bir sey, bu enerji saciyor:)

Selamlar hemsom:)

hayat dedi ki...

Merhaba Aybikecim,kendimi tanıtmayı başarabildimse ne mutlu bana.
Görüşmek dileğiyle selam ve sevgiler.

hayat dedi ki...

Canım benim sen istersinde ben yazmazmıyım. Senin gibi güzel yazmasamda bişeyler karalamaya çalıştım.Kefir mucize bir içecek. Optiocum kendin yapmasanda marketlerde hazır satılanlardan alıp tüketebilirsin.Bende seni çok öpüyorum.Selamlar güzel kardeşim...

hayat dedi ki...

Zerrincim kendimi tanıtmayı inşallah başarmışımdır.Önce ne yazacağımı bilemedim ama yazdım işte bişeyler
zelim kefiri bende çok zor içiriyorum çocuklara ama tüketilmesi gerekli sende dene canım.
İyiki varsınız selamlar öpüyorum canım

hayat dedi ki...

Merhaba Sevilaycım, kefiri mutlaka denemeni tavsiye ederim tek başına tadı hoş gelmeyebilir ama yoğurtla karıştırıp tüketebilirsiniz.
Canım çocuklarımız için hayata tutunmak zorundayız.
Görüşürüz güzelim seni sameti çok öğüyorum selamlar..

Unknown dedi ki...

Hayat merhaba, verdigin bilgiler icin tesekkurler. Seni tanidikca daha cok kendime yakin hissediyorum. Sevgiler.

---OPTiO--- dedi ki...

burda varmidir ki bilmiyorum :( tr ye gelince bakarim olmazsa...kefiri yinede sorucam bakalim burdaki ismi neymis :D cok öptümm....kendine cok iyi bak olur mu....

hayat dedi ki...

Merhaba sevgicim,kendimi elimden geldiğince yazmaya çalıştım.Beni tanımana yardımcı oldumsa çok sevinirim.Canım yakınlık karşılıklı çünkü bende öyle hissediyorum.

Kahireye selam ve sevgiler...

hayat dedi ki...

Sevgili Optio, şimdi hazır yoğurtla karıştırılmış satılanlar varmış marketlerde belki oradakilerdede vardır canım bir bak istersen.

Öpüyorum kendine iyi bak selamlar..

umran dedi ki...

burada da var kefir ama bir turlu cesaret edip almadim.sende faydalarini okuyunca alayim bari dedim kendi kendime.tesekkurler bilgiler icin.

hayat dedi ki...

Merhaba Ümrancım,çok faydalı bir besin kafkas türkleri yoğurt yerine kullanıyormuş.Alıp kullanmanı tavsiye ederim.
Selam ve sevgiler..

Adsız dedi ki...

canım ablam çok güzel yazmışsın seni çok seviyorum iyiki varsın özer

Adsız dedi ki...

merhaba,kendini ne güzel anlatmıssın..
ayrıca kefir de bizim evde yaklaşık 3 yıldır eşimin vazgeçilmez içecegi,çok seviyor ve faydalı oldugunu düşnüyor ben de aynı senin gibi yapyorum..selamlar..

hayat dedi ki...

Aman aman,kardeşim gelmiş hoşgeldin.Bende seni çok çok seviyorum.Kendine iyi bak,seni kocaman öpüyorum Özercim.

İşlerinde başarılar...

Unknown dedi ki...

Hayat'cim cok guzel yazmissin.Bir adim daa yol katettik iliskilerimizde degilmi.Guzel bir yol bu bence:))sevgilerimle...Gulenay

hayat dedi ki...

Merhaba Süheylacım,biraz zorlandım ama tam olmasada biraz anlattım galiba.Kefirin tadını pek sevmesemde faydalı olduğu için ev halkına içirmeye çalışıyorum.

Selam ve sevgiler..

hayat dedi ki...

Sevgili Gülenaycım,bencede öyle birbirimizi görmesekde tanıma fırsatı olduğu için ben çok sevdim bu mimleme sobeleme işini.

Selam ve sevgiler arkadaşım...

hatice dedi ki...

kefiri önceden duymuştum yapılışı ve faydaları çok dikkatimi çekti,
paylaşımınız için teşekkürler...sayfanız zaten çok güzel..sevgiler...

hayat dedi ki...

Merhaba Haticecim,ziyaretin ve övgülerin için çok teşekkürler.
kefiri denemeni tavsiye ederim çok faydalı.
Selam ve sevgiler..

Defne dedi ki...

Sevgili Hayat,
kefir eşimin arada bir hazırını aldığı bir içecek. Askere gitmeden önce bir arkadaşı ona vermiş ve evde kendiniz de yapabilirsiniz demiş. Biz de denedik. Evet çok yaklaştık ama benim öğrenmek istediğim, kefir ana maddesini sütün içine koyduktan ve ağzını kapattıktan sonra nerede ve hangi şartlarda 24 saat bekletiyorsun? Oda sıcaklığında, ışık almayan bir yerde demişlerdi bize. Ancak sütte hep bozuk bir tat geldi benim ağzıma :(.

Bir başka merak ettiğim şey de kefiri (yani karnabahar gibi olan), bir dahaki kuyllanıma kadar nerede, nasıl muhafaza ediyorsun ve en çok ne kadar süreyle kullanılabilir?

Biliyorum internetten de araştırabilirdim ama deneyimli bir elden öğrenmek benim için daha kıymetli. Yazarsan çok sevinirim.

*Ra dedi ki...

Merhabalar geçenlerde komşum kefir yapmıştı. Faydılı olduğunu biliyordum ama araştırma yapmamıştım. Güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkür ederiz.
Bu arada samimi bir görüntünüz var. Sevgilerimle...

hayat dedi ki...

Merhaba Defne,hoş geldin bloğuma.Elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.Kefiri sütün içine koyduktan sonra ağzını tam kapatmıyorum biraz hava alması gerekliymiş mutfakta ışık almayan bir köşeye koyup mayalanmaya bırakıyorum.
Sütün bozuk kokması benim kanımca sütü uzun süre dışarda beklettiğimiz için benim yaptığım da da oluyor zaten ekşi bir tadı oluyor Defnecim ben o kokuyu gidermek için içine şeker koyup yediriyorum ev halkına birde bugün kefirli kek ve poğaça yaptım.Tadına baktım çok güzel olmuş faydalı olduğunu bildiğim için eliden geldiğince bişeyler yapıp yedirmeye çalışıyorum.Saklamasına gelince arıtılmış suyun içinde buzdolabında bekletiyorum canım kullanacağım zaman iki defa kefir yapıp döküyorum ancak üçüncü kez yaptığım kefiri yiyiyoruz dahada uzun süre bekleteceksen dondurucuya koyabilirsin. İnşallah yardımcı olabilmişimdir.Görüşmek dleğiyle sevgiler..

hayat dedi ki...

Hoş geldin Rabia,ziyaretin ve övğülerin için çok teşekkürler.
Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım canım umarım faydalı olmuşumdur.
Görüşmek üzere sevgiler..

---OPTiO--- dedi ki...

sen bitanesin :)))) hayatt annecik kocaman öpüyorum seniiii

LaMa dedi ki...

Gorumceciim
genellikle oldugu gibi istahli bir sekilde gece gece geldim kapina:P
kefirden baska yiyecek birsey varmi acaba :D
sevgiler,
kizlaraa selamlarrr

hayat dedi ki...

Güzel kızım, sende bitanesin.
Ben de seni çok öpüyorum.Kendine iyi bak Optiocum...

hayat dedi ki...

Gelin hanım :))mesaj alınmıştır.Senin için de bişeyler eklemeye çalışıcam.
Öptüm Lamacım sevgiler..

munevver dedi ki...

Sevgili Hayat,babam için yazdığı taziye mesajına teşekkür ederim.Sağol arkadaşım..
Sevgiyle,nanelimon

Adsız dedi ki...

MERHABA; SİZİ TANIMA FIRSATI BULDUĞUM İÇİN ÇOK MUTLUYUM. SEVİLAY'IN SİTESİNDE ADRESİNİ BULDUM VE SİTENİZİ ZİYARET ETTİM. ÇOK BEĞENDİM. SİZİ SİTEME DAVET ETMEK İSTERİM. UMARIM SİZDE BENİM İSTEMİ BEĞENİRSİNİZ.

tatli-tuzlu dedi ki...

Merhaba Hayat hanimcim,e maili alinca dondum kaldim dogrusu, beni bukadar düsünüp sorman beni cok sevindirdi cok cok tesekkür ederim sagolasin.Ben iyiyim sadece son zamanlarda vaktim olmuyor ondan dolayi blogtan uzak kaldim.Tekrar sagol Hayat hanimcim,öpüyorum Sevgiler Behiye

Defne dedi ki...

Sorularımı sabırla cevaplamışsın, ilgin için çok teşekkür ederim. Söylediklerini dikkate alarak kefire devam edeceğim.
Sevgilerimle.

hayat dedi ki...

Merhaba Behiyecim seni çok merak etmiştim.kusura bakma adresini blogta görünce hatırını sorayım dedim.Ben yazarken sen kapattın yarım gelmiş,neyse iyisin önemli olan bu.

Bende seni öpüyorum sevgiler

hayat dedi ki...

Merhaba Defne,yardımcı olabildimse ne mutlu bana.Bizler bu blogları zaten yapabildiklerimizi, paylaşmak için açmadıkmı.

Görüşmek dileğiyle sevgiler..

MeRaiL dedi ki...

Turkiye'de kefir satildigini duyunca sevinmistim, bir keresinde ist.dayken bir bakayim bizimkiler nasil yapmis kefiri dedim ama pek begenmedim..
gercektende cok yararlidir, hatta burada yazin yenen,cacik gibi degisik cesittini yaparlar , ben cok severim..;)
bu anket oyunu sayesinde, daha yakindan tanima firsatimiz oldu seni..;)
optum

Hulya dedi ki...

bu kefir bizim burda hazir satiliyor,acaba ayni faydalari varmidir?ben de duyup aldim bir iki kere ama tadini cok begendim diyemem:)ama hatirlattigin iyi oldu,bir daha deniycem meyvalilardan

---OPTiO--- dedi ki...

hayatcim, bi süre buralarda olamicam..kendine cok iyi bak olur mu..cok cok öpüyorum senii

hayat dedi ki...

Merhaba Meailcim,kefir çok faydalı olduğu için devamlı yapıyorum.Ev halkına yedirmesi çok zor bende yoğurda karıştırp yedimeğe çalışıyorum.Canım kendimi tanıtmayı inşallah başarmışımdır.
iİlgi alakana çok teşekkürler.
Sevgiler..

hayat dedi ki...

Hülyacım doğruyu söylemek gerekirse tadını bende beğenmiyorum ama faydalarını bildiğim için tüketmeye çalışıyoruz.Hazıların tadını bilmiyorum alıp bir deneyeyim.
Sevgiler.

hayat dedi ki...

Optiocum, nereye böyle bizi bırakıp, yoksa temellimi gidiyorsun.İnan çok üzüldüm inşallah hasta değilsindir.
Umarım kısa sürede dönersin yoksa seni çok merak ederim.

Seni çok öpüyorum kendine iyi bak güzelim.

umran dedi ki...

kisa bir ziyaretine gelmistim ama yazini zevkle okuyup gidiyorum.

hayat dedi ki...

Ümrancım ne iyi ettin de geldin.Vefalı kardeşim benim, keşke imkanımız olsada yüz yüze sohbet edebilseydik.

Öptüm güzelim sevgiler..

one ben bir sey dedi ki...

Sevgili Hayat,
merhabalar ,kefir çok faydalı bir içecek severek tüketiyorum faydaları çok teşekkürler .

DRNEFES dedi ki...

selamlar hayat..ben de egeliyim..hemşeri oluyoruz azıcık..blogunuzu şimdi gordum..ben de cok severim yararlı şeyleri etrafımdakilerle paylaşmayı..
kefirin evde yapımı daha iyi olur herhalde..hazırını gormuştum ama hiç denememiştim..

Adsız dedi ki...

Merhaba Hayat hanım,
Ne kadar yararlıymış bu kefir, hem her şekilde tüketilebilir. Süt, yoğurt zaten en sevdiklerimiz. Yanlız eşim duymasın. 4 gündür evde maya üretiyoruz. Şimdi birde kefir üretimine geçeriz. :))
Paylaşımınız için teşekkürler.
Sağlıklı günler..

hayat dedi ki...

Merhaba Candancım,bizde tüketmeye çalışıyoruz kefiri, yapmadığım şey kalmadı kefirli, ev halkı her yaptığımı soruyor yinemi diye.
Görüşmek üzere sevgiler..

hayat dedi ki...

Merhaba Menapoz abla, hoşgeldin ziyaretine çok sevindim.Ne güzel bir egeliyle daha tanışmak.Ben sizi Optionun sitesinde görüp ziyaret etmiştim ama yorum yazmak kısmet olmamıştı.İnşallah bundan sonra sık sık görüşürüz.Kefiri faydalı olduğunu bidiğim için yapmaya çalışıyorum.
Sevgiler..

hayat dedi ki...

Merhaba Ayşecim,inşallah kefiri denersiniz. Ben faydalı olduğu için çoluğa çocuğa içimeye çalışıyorum. Canım bence eşin böyle marifetli eşi olduğu için çok gururlanıyordur. Maya üretiminin sonuçlarını bekliyoruz

Görüşmek dileğiyle Sevgiler..

aysegul dedi ki...

hamarat hayat ablacim , bayilirim senin gibilerine hem teknolojiden hem evden hemde hayatin tecrubesinden bilgin var... oysa cogu kisi senin gibi degil :) kolay gelsin
sevgilerle Aysegul

hayat dedi ki...

Ayşegülcüm ne güzel sözler, vallahi pek mutlu oldum. Dostluk ama gerçek dostluk çok önemli benim için inşallah birgün tanışıp yüz yüze sohbet edebiliriz canım.
Seni ve güzel kızını çok öpüyorum.
Sevgiler kardeşim..

---OPTiO--- dedi ki...

hayat ablam..nerdesin :)) ne zaman yazicaksin yeni postu..bak sabirsizlikla bekliyorum ben....bi de kocaman öpüyorum seniii

hayat dedi ki...

Merhaba güzelim bloğumu açtığım anda yorumu görmeden senin yazdığını hissettim.Sanki karşılıklı konuşuyomuşuz gibi kahin mi oldum ne:)) biraz tembelim galiba elimden bu kadar geliyor.
Optiocum hayat ablan seni çok öpüyor sevgiler.

Tuba dedi ki...

Hayat'cigim nerelerdesin, artik ne ugrar oldun, ne blogunu yeniler oldun, nerelerdesin? Bir ses ver hele:)) sevgilerle,

hayat dedi ki...

Tuğbacım, buralardauım ama elimde olmayan nedenlerden dolayı sayfamı yenileyemesemde size yorum yazmaya çalışıcam.Güzel dostluğun için çok teşekkür ederim.

Uzaklara Sevgiler..

munevver dedi ki...

Hayat merhaba! Nerelerdesin?
nanelimon..

hayat dedi ki...

Arkadaşım buralardayım ama biraz keyfim yok gibi yine de sizlere yorum yazmağa çalışıyorum.

Görüşürüz Münevver hoşçakal...

tatli-tuzlu dedi ki...

Ablacim ziyaretin icin cok tesekkür ederim.Seni cok merak ediyordum resmini görünce cok sevindim,cok tatlisin.Ablacim seni öpüyor ve sevgilerimi yolluyorum.Behiye

hayat dedi ki...

Behiye bunlar ne güzel sözler beğenmene çok sevindim,ablacım demekki kalbkalbe karşı ben de seni kardeşim gibi hissediyorum.Ayrıca fısat buldukça msn' den konuşursak çok sevinirim.
Öpüyorum güzelim Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Hayat'cigim kac gundur senin blogunu acamiyordum. Bir denedim baktim ki hala kefirdeyiz. Merak etim bir sey mi oldu diye. Belki bir yanit bulurum diye yorumlari okurken ciddi bir sey olmadigini anlayip sevindim. Bazan bana da oluyor yazamamak. Saglicakla kal. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Neden keyfin yok gorumcecigim???

hayat dedi ki...

merhaba Sevgicim, aynen dediğin gibi bir uyuşukluk sanki çok yazıyormuşum gibi:))Ama inşallah geliyorum.Seni merakta bıraktığım için üzgünüm arkadaşım.

Kahire'ye kucak dolusu sevgiler..

hayat dedi ki...

Merhaba güzelim,bir nedeni yok aslında.hani bazen havanın bulutlu olması bile seni hüzünlendirir.İşte öyle birşey.Şair olsammı acaba:))
Lamacım denizliye geldiğinizde bol bol konuşuruz

Uzaklara Sevgilerimle.

Tijen dedi ki...

sevgili hayat,
kefirle ilgili:
ben kefiri kutu sütle yapıyor ve ısıtmıyorum. sağolsun fethiye'ciğim (yogurtland) yardımcı oldu iyice öğrenmeme. başka bir arkadaşımdan da mayalama süresinin o kadar uzun olmasının gerekmediğini öğrendim. ben 12 saat kadar tutuyor ve sabah akşam mayalıyorum. tadı tam istediğim gibi. belki okuyan başka arkadaşlar farklı bir bakış açısı görmek ister.
Sevgiler,
Tijen

Adsız dedi ki...

merhaba, ben de kaç gündür geliyorum gidiyorum kefir olmuş hayat hanımcım.
Umarım bir sorun yoktur.
Sevgiler, hürmetler

hayat dedi ki...

Merhaba Tijen hanım, bloğuma ziyaretinize ve kefirle ilgili bilgilerinizi paylaşmanıza çok memnun oldum. Sizin tarifinizi mutlaka deneyeceğim. Belki mayalanma süresi az olduğu için sütün hiç hoş olmayan kokusu azalıyordur.Paylaşımınız tekrar teşekkürler.
Sevgilerimle.

hayat dedi ki...

Sevgili Ayşecim vallahi doğru kefire bulandım çıkamıyorum. Sizi merakta bıraktığım için çok üzgünüm. İnşallah yarın sayfamı güncelleyeceğim.

Görüşmek dileğiyle sevgiler.