3.12.2007

En Sağlıklısını Kendimiz Yapalım!


Tarifini sevgili Ayşe'ciğimden aldığım ekşi mayalı köy ekmeğini denedim geçen gün. Bayağı uğraştıktan sonra Ayşeciğimin ki kadar kabarmasa da çok lezzetli harika mis gibi kokulu bir ekmek oldu.. Oğlum okuldan geldiğinde yedi ve "anneciğim çok lezzetli olmuş devamlı isterim " dedi; ben de beğenildiğini duyunca emeğime değdiğini hissettim iyi ki denemişim:) Tarifini bizlerle paylaştığı için arkadaşıma teşekkürler!


Köy ekmeğini pişirirken; bir de sütlü ekmek deneyeyim dedim. Ölçüsüz bir şekilde, sadece tuz,süt ve bir paket mayayla yoğurdum ve yumuşacık harika bir lezzet oldu. Tavsiye ederim.



Aydının meşhur çingene pilavı... Kendi yaptığım kesik (çökelek), bahçemizin zeytinyağı, ince kıyılmış domates, biber, maydonoz, taze soğan, zeytin ve çörek otu(evde yoktu ben koyamadım) hepsini harmanlayıp köy ekmeğini banarak yedik çok lezzetli şiddetle tavsiye ediyorum:) hem sağlıklı hem hafif!
Afiyetler olsun arkadaşlarım...

---------------------------------------------------

Dost blogların bahsedildiği şirin mi şirin bir oyunda sevgili Rabia'cığım beni de sobelemiş; içtenliği karşısında çok duygulandım. Çok teşekkür ediyorum canım... Şimdi beni aldı bir telaş, tüm blogcuları çok seviyorum hepimiz dost oluverdik çünkü; ama madem ki bir oyun bu, sıradan sobelenmeyenleri sobeleyerek gidelim...

Optio; manevi kızım benim, o tatlı dili ve güzel sözleriyle hayat ablacığının kapısını aşındıran her daim hal hatır soran, yazamadığım zamnalarda bile bana yalnızlığı hissettirmeyen, güzel yazılarıyla beni başka başka alemlere sürükleyen güzel kızım.. blogumu açtığımda yorum bıraktığını hissedebiliyorum artık:)
Sevilay; hemşehrim, blogumu açtığımdaki ilk ziyaretçim, ilk önce harika bir anne, iyi bir eş ve gerçek bir dost. blogumu ilerletmemdeki en büyük paydaya sahip insan; umarım yazın görüşürüz...
Sevgi; ilk ziyaretçilerimden, kahiredeki can dostum, yazmadığım zaman neredesin hayatcığım deyip hatırımı soran, her daim yazılarını takip ettiğim kelime dağarcığım ölçüsünde yorum yazdığım:) iyi kalpli arkadaşım...
Ümran; kısa ve öz yazılarıyla beğenisini fark ettirir ve sağolsun beni hiç yalnız bırakmaz.. benim güzel gurbetçi dostum inşallah uzaklar yakın olur kısa zamanda!
Hülya; ileride kızına isim anneliği yapmaktan onur duyacağım canım arkadaşım, bunu duyduğumda o kadar sevindim ki. Şuan da anneciğininle sohebt ediyorsundur muhtemelen ve beni epey sonra okursun:)
Ayşegül; sevimliliğini ekranın diğer tarafına sözcükleriyle hissettiren sevgili kardeşim, bebeğine bir an önce sağlıkla kavuşmanı diliyorum!
Lama; hayata esprili bakmasını bilen herşeyi iyi yanında gören zor zamanlarda dahi olsa beni gülümsetmeyi başaran nadir insanlardan, "hu görümce nerdesin" nidasını eksik etmeyen canım arkadaşım. Sobelenmiş olsan da sana yazmadan yapamadım canım. Denizli'ye bekliyorum!

Diğer tüm dostlarım, sizler de aklımdasınız her zaman ama diğer arkadaşlara da sobeleyecek blog kalsın diye bu kadar yazıyorum, hepinize sevgiler!
Posted by Picasa

45 yorum:

sevdamavisi dedi ki...

Hayatcığım,
ne kadar güzel olmuş ekmeğin ellerine sağlık. Köy ekmeği deyince ağzımın suları akar. Evde ekmek yapmayı çok seviyorum. Senin ekmeğine bayıldım. sevgiler

---OPTiO--- dedi ki...

canim hayat ablam ...ekmekler nefis görünüyo...bende istiyom :))) eminim banada yaparsin ben gelince :)) ama sana kiyamam ki ..oyy oyy..ablam benim..kücük hayat anne :)) öperim senii ellerinden...
cingene pilavi ilkkez duydum :) denicem :)

aayyy ablam ..nasil duygulandim su sobede kendimi görünce...cok cok cok sekersin yaa..ve ben seni öyle cok seviyorum ki...canimsin canim...ablam benim..hayat ablam :) ne diyecegimi sasirdim desem yeridir...öyle sevindim ki..elim ayagim birbirine dolasti :)) canim ablam...simdi ben de mi sobelendim yanii :) en kisa zamanda yazicam :)) öperim kocaman cookk.hemde :))

hayat dedi ki...

Sevdacığım,beğendiğine çok sevindim.biraz zahmetli ama vallahi buna değiyor.
Görüşürüz hoşçakal canım..

hayat dedi ki...

Benim güzel tatlı kızım sen yeterki gel daha güzel neler yaparım.Bende seni güzel yanaklarından öperim:)))
Çingene pilavı hem çok kolay hemde zeytinyağlı olduğu için faydalı.Canım Optiocum bende seni çok seviyorum.hemde daha bakmadan senin yazdığını hissedecek kadar:))

Seni çok çokkk öpüyorum birtanem.

Adsız dedi ki...

merhaba hayatcığım, şahanesin. Bende ekşi mayalı ekmek yaptım. Sırada bekliyor... :)) Sütlü ekmekte pek güzel olmuştur.. Ellerine sağlık

sımmmsıcak sevgiler...

munevver dedi ki...

Sevgili Hayat,ekmeklerin pek güzel olmuş.Eline sağlık.Ayşenin de elbette.Rahmetli annem de hep ekşi maya kullanırdı.Ekmekleri çok güzel olurdu bu nedenle.Ben de ara sıra yaparım.Epeyce oyalıyor insanı;ama çok da zevkli..Afiyet olsun size..
Nane Limon.

Tuba dedi ki...

Koy ekmekleri bana hep rahmetli babaannemi hatirlatir. Evde yemegin olup olmamasi hic onemli degildi onun icin, illa da ekmek hazir olacakti. Eskiler oyle oluyor demek ki. Hayat'cigim, ekmeklerin cok guzel olmus, afiyetle yiyin, sevgilerle,

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Hemserim,
Ellerine saglik, ekmegin kokusu taa buralara dek geldi. Mis gibi olmus.
Iyi haftalar ve sevgiler

Betül dedi ki...

Hayat hanım,
çingene pilavına bayıldım kahvaltılık içinde iyi bir alternatif olur.
Ellerinize sağlık

---OPTiO--- dedi ki...

canim hayat ablam :)) nete girdiysem sana ugramadan duramiyorum :) illa yazicam :) sey gibi ..böyle hani icni bisey kemirirya ..sana yazmazsam kendimi kötü hissediyorum :) öpüyorum ablam benim...kiyamam ben sana..sen yinede cok yorma kendini olur mu...

yemek dedi ki...

Hayat abla,ekmekler harika ama ben çingene pilavına bayıldım, ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

merhaba hayat köyde fırını çalılarla yakar biraz korlandıktan sonra sini sini ekmekleri sokarlardı annem le yengem. Rahmetli annannem de oturduğu yerden talimatlar verirdi...Şimdi o günlerin sıcaklığı yok ama ekmeğin bana bunları hatırlattı ellerine ve yüreğine sağlık...

hatice dedi ki...

Sevgili Hayat,
ne kadar güzel olmuş ayrıca da çok güzel kabarmış ellerine sağlık, uzun zamandır düşünüyorum evde ekmek yapmayı bu güzel tarifi değerlendirecegim...sevgiler

LaMa dedi ki...

Tatli gorumcem :))))
opuyorum ellerinden , yanaklarinda :)))

Hulya dedi ki...

hayat;
bayildim,evet biraz gec kalmisim ama cokda degil:)lama haber ucurdu bana,sonra bende takip ede ede buldum seni:)bende binbir cesit ekmek yapiyorm evde,eskdien bazen alirdim annemin akli havaya uctu ekmegin en ucuzun 1,5 milyon oldugunu duyunca:)
isminin hikayesi varmi senin?benim kizim olursa olucak da :)

DRNEFES dedi ki...

walla ekmekler çok hoş gorunuo ama ben 2.keki daha gusel gordum sankim..
biz de genelde sabah k.valtılarında izmir bayındırda akrabalarda oldugumuz zaman ince kıyılmış domates ustune çokelek ve zeyntinyağı salatasını yerdik bi güzel agzımın suyu aktı walla miss gibiydi..sizinki daha da guzeldir daha cok malzemesi war cünkü;)

Özlem dedi ki...

Sevgili Hayat,

Ekmek de pilav da çok nefis gözüküyor. Ellerine sağlık . Bu arada çökelek yaptığından bahsediyorsun. Bir ara tarifini verirsen çok sevinirim.
Özlem

umran dedi ki...

canim benim ya.seni hep sevecen candan ve samimi bulmusumdur inan.yazinda banada yer verdigin icin tesekkurler cok incesin guzel dusuncelerin icin.kocaman selam ve sevgiler ....

hayat dedi ki...

Canım misciğim,O senin kendi şahaneliğin güzelliğin senin ekmeklerin daha güzel olduğundan eminim bekliyoruz.

Bende sana soğuk yağmurlu bir denizli sabahından sımsıcak sevgilerimi gönderiyorum:))

hayat dedi ki...

Münevverciğim, güzel övgülerine çok teşekkür ederim.Haklısın biraz zahmetli ama o mis gibi ekmek kokusu buna değiyor.

Hoşçakal arkadaşım sevgiler..

hayat dedi ki...

Tubacığım beğendiğine sevindim.Benim rahmetli babaanneciğim de yapardı hemde bahçedeki fırında bu sayede eski anıları da tazelemiş olduk:)))

Uzaklardaki arkadaşıma sevgilerimle.

hayat dedi ki...

Canım Aybikeciğim.kıyamam sana demek oralara kadar geldi kokusu. İnşallah yaza hep beraber yeriz ablacım.

Hemşerime kucak dolusu sevgiler..

hayat dedi ki...

Betülcüğüm çingene pilavını beğendiğine sevindim.Bizim kahvaltının değişmezlerinden.Tavsiye ederim canım

Sevgilerimle..

hayat dedi ki...

Canım bende seni hep arıyorum kızım.Zaten geldiğini hissedip çok mutlu oluyorum:))) güzelim tatlı kızım.

Çok çok öptüm birtanem..

hayat dedi ki...

Lavantinciğim,beğendiğine sevindim denersen sadece görüntüsünü değil tadını da çok seveceksin.

Öpüyorum ablacım sevgiler..

hayat dedi ki...

merhaba Esra hoşgeldin.Ziyaretine çok sevindim sana eski güzel anıları hatırlattığıma bende sevindim çünkü benimde babaannem yapardı köy ekmeklerini mis gibi kokuları yayılırdı her tarafa.

Görüşmek dileğiyle sevgiler..

---OPTiO--- dedi ki...

hayat ablamm....öptüm seni kocaman :)))

Adsız dedi ki...

Sevgili Hayat'cığım,
Bu ekmeği fırından çıkardıktan sonra bir kereliğe mahsus içine tereyağını koyup çayla birlikte hııımm hımmmm yapa yapa yiyeceksin..
Ayyyy birden şöle içim oraya bir aktıki sorma gitsin..O güzel ellerine sağlık canım..Bu ekmek başka ekmek inan buna..)
Çingene pilavını ilk kez duydum Hayat'cığım..Kimbilir nede lezzetli olmuştur..Ellerine sağlık tatlım..
Ayrıca Optiomu çok mutlu ettiğin içinde Allah seni mutlu etsin..İnanır mısın onun mutlu oluşu sayfanın her köşesine,karesine yansımış adeta..

Canım benim öpüyorum güzel yanaklarından ve sevgilerimi gönderiyorum çabuk çabuk biraz bekler misin? Hemen gelemiyorda..

Gül/d.tadı

hayat dedi ki...

Haticeciğim,beğendiğine çok sevindim.Çok zahmetli ama bir okadarda lezzetli normal mayalı hamurlar gibi bozulma sorunuda yok.denersen haberimiz olsun inşallah seninkide çok güzel olur canım.
Sevgilerimle..

hayat dedi ki...

Lamam, Canım benim tatlı güler yüzlü kardeşim.Bende senin yanaklarından öpüyorum.

Görümceden güzel lamasına selam ve sevgiler..

hayat dedi ki...

Hülyacığım, geç kalmadın uğramana çok sevindim.Ekmekleri beğendiğine sevindim bak şimdi seninkileri merak ettim:))çokta güzel yapıyorsundur mutlaka. İnşallah ilerde bir kızın olursa adını hayat koyarsan:)))adı gibi hayatı olsun sağlıklı başarılarla dolu mutlu olsun canım.

Uzaklardaki yüzünü görmeden çok sevdiğim arkadaşıma kardeşime sevgiler..

hayat dedi ki...

Merhaba menapoz abla ekmekler gerçekten güzel oldu. Senin beğendiğin sütlü ekmekğinde tadı çok güzel vede sütle olduğu için vitaminli hemde çok kolay.Çökelekli pilavı bilen birisiyle karşılaşmak ta çok güzel.

Sevgilerimle..

hayat dedi ki...

Özlemciğim tarifleri beğendiğine sevindim. en kısa zamanda çökeleğin tarifini vereyim inşallah beğenirsin canım.

Görüşmek üzere sevgiler..

hayat dedi ki...

Ümrancığım, hislerimiz karşılıklı.Benim vefalı ince ruhlu can arkadaşım.

Uzaklardaki canım arkadaşıma sevgiler..

hayat dedi ki...

Bende seni kocaman:))) öpüyorum güzel tatlı kızım..

hayat dedi ki...

Gülcüğüm, ben enine tığ gibi olduğum için denememiştim senimi kıracağım hem bir defadan bir şey olmaz:))bir daha yaptığım zaman kesinlikle üstüne tereyağı sürüp yerken senin kulaklarını çınlatacağım:)))en iyisi gel beraber yiyelim:))desem oda olmaz inşallah bir gün kısmetse diyelim:)))

Gülcüğüm duyarlı güzel gönüllü arkadaşım gerçektende ben Optio'yu sanki kızımmış gibi seviyorum
çok tatlı cana yakın inan kendisini sevdiriyor:)

Ayrıca seni de çok seviyorum yazarken sanki tatlı tatlı güldüğünü hissediyorum:))
adı güzel kendisi güzel kardeşim bende seni yanaklarından çok öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum..

Adsız dedi ki...

Hayat hanımcım şimdi küt diye gideceğim.:)))
Ne güzel bir süpriz oldu anlatamam, ellerinize sağlık tadını beğendiğinize çok memnun oldum.
Fakat fazla kabarmadı dediniz acaba neden öyle oldu? İsterseniz bir masaya yatıralım..Şöyle enine boyuna konuşalım. Sizin mayalar mı tembel çıktı yoksa :))
Bizimde tekrar ekmek yapma vaktimiz geldi. Mayaları her hafta besle besle un yetiştiremiyoruz! ha ha! keretalar fazla oldular :)))
tekrar elinize, emeğinize, sabrınıza sağlık :))
Sütlü ekmekte harika bir fikir.
sevgilerle

aysegul dedi ki...

HAyat abla,

hayir dileklerin icin tesekkur ederim... Allh cc de senin gonlune gore versin :)
insaAllah senin de temenni ettigin gibi olur da biranevvel yavruma kazasiz belasiz kavusurum...

sen beni sobelemissin ablacigim ama ben sobelenme oyunu nasil bir seydir bilmiyorum ki?!
Bu konuda bir aciklama yaparsan bende sobelenme oyununa katilirim insaAllh :)

muhabbetleeee :)

hayat dedi ki...

Ayşeşeciğim,evet benim mayalar biraz tembel çıktı ne kadar uğraştımsa çok kabartamadım hele fırına girince hiç kabarmıyorlar aslında öğretmenimin dediklerinin hepsini yaptım:))))demekki bizim evde fazla maya yok:)))hiç de vazgeçmeye niyetim yok yine de her zaman deneyip en güzel şekilde yapmaya çalışacağım ekşi malı ekmeğin o mis gibi kokusu her şeye değer.Canım o eski ekmek kokularını bana tekrar hatırlattığın için çok teşekkürler.

Hamarat Ayşeciğime kucak dolusu sevgiler..

hayat dedi ki...

İnşallah ablacım sağlıklı sıhhatli kavuşursun bebeğine.Bütün dualarım seninle.
Canım sobeleme oyunu; kendine yakın hissetiğin kişilerin bloglarını seni sobeleyenden başlayarak kısaca anlatıyorsun.
İnşallah yardımcı olabilmişimdir Ayşegülcüm. Sevgiler...

Bocuruk dedi ki...

Evet en iyisi evde kendimizin yaptığı. Çingene pilavını sıkça yaparım kahvaltılarda ve de bayılırım. Ellerine sağlık canım:)
Sevgilerimle...

hayat dedi ki...

Elvan çok hoş bir şey oldu sen bana yazarken bende sana yazıyormuşum:))))ne güzel tesadüf. Evet kendi yaptıklarımız daha sağlıklı ve içimiz sine sine yiyiyoruz çingene pilavı vazgeçemediklerimizden egeli olduğumuz nereden belli olacak:))))

Sevgiler..

*Ra dedi ki...

Hayat ablacığım, harika bir kahvaltılık olmuş. Çingene pilavinı ilk defa duydum ben de. ekmeğiniz de çok güzel. Ben hiç ekmek denemedim. Denesem mi ki? Ama ben ekmek yapmaya kalkışsam Utku yiyecek diye içine brokoli dahil tüm sebzeleri atarım. Ekmek, kek olur :)
Ellerinize sağlık. Öpüyorum. Sevgiylerimle...

ev perisi;) dedi ki...

Sofranızdan bereket, gönlünüzden muhabbet, evinizden huzur eksik olmasın...
Muhabbetle...

Tuhfe dedi ki...

Iyi bir hafta sonu diliyorum.