10.07.2010

Kışın olmazsa olmazı tarhana...

Selam arkadaşlar, kışın olmazsa olmazı tarhanamı yaptım. Rabbim ağız tadıyla yedirmeyi nasip etsin. Sevgili eşimin yoğun isteği üzerine eski Aydın usulü ama öncelikle annem ve kayınvalidem usulü yaptım:)) Tarhana yapımı oyalayıcı ama kışın soğuk günlerinde de içimizi ısıtacak çok harika bir lezzet. Kısaca tarifime geçeyim. Malzemelerimiz bir kilo soğan, altı kilo kırmızı biber, bir buçuk kilo yoğurt, bir buçuk kilo irmik, 250 gr tereyağ, bir bağ tarhana otu ve aldığı kadar un. Soğan ve kırmızı biberleri temizleyip tencereye koydum. Üzerine de tarhana otunu ve çok az su koyup kaynattım. Suyunu süzüp robottan geçirdim.(Gerekli olursa hamuru yoğururken içine eklemek için ayırdım.) Bütün malzemeleri karıştırıp ununu ekleyip yoğurdum.Bir gece bekletip unladığım tepsilere serdim. Çatalla devamlı karıştırıp bir günde kuruttum ve gece de önce robottan geçirdim sonra süzgüden geçirip bir kaç gün gölge bir yerde iyice kurutup kavanozlara koydum. Çok lezzetli oldu ve eşim anneciğinin eli gibi çok beğendi...




Biberi çok olunca rengi de çok güzel oldu:)

İlk serdiğim zaman ki görüntüsü...


Çatalla kurutmaya çalışırken...


Ve son hali:) yağı içinde olduğu için pişirmesi de çok kolay hazır çorba gibi pişiriliyor. İçine salça ve yağ eklemeye gerek olmadan sadece tavuk suyu ilavesiyle nefis bir kolay çorba oluyor.Afiyetler olsun.


Sofranızdan bereket evinizden sağlık huzur hiç eksilmesin. Sevgiyle kalın...

Posted by Picasa

9 yorum:

Hesna dedi ki...

Hayat Hanımcığım Merhaba
Nasılsınız, uzun zamandır görüşemiyoruz.
tarhananız harika görünüyor rengi çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

Hesna

hayat dedi ki...

Hesnacığım, haklısın görüşemedik. Çok teşekkürler İnşallah sizlerde iyisinizdir.
Sağol canım bol kırmızı biberli olunca rengi de çok güzel oldu.

Sevgiyle kal canım...

lezzet sefasi dedi ki...

ellerinize saglik bir baska olur ege nin tarhanasi.
allah bereketini artirisn insallah.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik, cok guzel gorunuyor Hemserim.Annem aralikda gelirken getirdi bana da. Hem de halam yapmis, Denizli'den :)

Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel, saglik dolu bir hafta diliyorum:)

hayat dedi ki...

Güzel hemşerim, memleket tarhanası ne güzel ve de ne lezzetli olur.Afiyetler olsun.

Uzaklara kucak dolusu sevgiler...

YeMeK vAkTi dedi ki...

Kim bilir ne muhteşem bir tadı vardır ev yapımı tarhananın..ellerinize sğalık

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Mis gibi olmuş, ellerine sağlık. Sağlıkla tüketin inşallah...

aslı dedi ki...

Ne güzel olmuş bu tarhana Hayat Hanım. Rengi, kıvamı mükemmel. Tarhanayı ben de böyle yaparım ama bu sene yapamadım maalesef:((
Ellerinize sağlık, afiyetle pişirip tüketin inşallah...

Limon çiçekleri dedi ki...

Tarhanaya bayılırım ama bizim yörede bu şekilde olmadığı için bu tarhanayla Antalyada tanıştım.Bu yıl kendime söz verdim tarhana yapacağım!yapacağım!