8.28.2007

Misafir Nasibiyle Geldi :D


Merhaba arkadaşlar, geçen günlerde Aydın'dan teyzem ve kuzenim geldiler. Onları çok özlemiştim; geleceklerini öğrendiğim zaman kolları sıvayıp mutfağa girdim. Misafirlerime çok sevdiklerini bildiğim için keşkek ve aşure hazırlamaya karar verdim.

İşte tarifleri;

Yarım kilo buğdayı düdüklü tencerede haşladım ve ikiye ayırdım. Sonra keşkek için ayırdığım buğdayı tencereye koyup karıştıra karıştıra iyice ezdim ve hatta aceleden blenderdan geçirdim. sonra bir tane tavuk göğsünü didikledim ve içine koydum hepsini beraber pişirdim bu arada tuzunu ilave edip suyunu çektiği için sıcak su ilave edip iyice sakız gibi olana kadar pişirdim ondan sonra tereyağını eritip servis yapacağım zaman keşkeğin üstüne döküp servis yaptım.Canım teyzeciğim yediğinde 'kızım harika çok nefis olmuş' dediği zaman yaptığıma değdiğini anladım ve bende çok sevindim.


Sıra aşurede:) aynı keşkekte olduğu gibi buğdayı tencerede karıştıra karıştıra iyice ezdim ve sıcak su ilavesiyle pişti. İçine haşlanmış nohut ve sıcak suda bekletilmiş üzüm ve şekerini koydum benim fazla malzemem yoktu evdekilerle idare ettim. Aşure piştikten sonra servis edeceğim zaman üzerini ceviz ve susamla süsledim evde olmasına rağmen telaşımdan:)tarçın eklemeyi unutmuşum. ama bize göre çok güzeldi ve inanın niye daha çok yapmadım diye üzüldüm.


Sıra ekmek köftesinde; çayın yanına ıspanaklı yaş pasta ve pırtık böreği yapmıştım. Börekle köftenin tarifi şimdi, pasta daha sonra inşallah.Hepimizin evinde oldukça fazla bayat ekmek birikiyor:) ne yapayım ben de böyle değerlendiriyorum.Tam ölçü veremiyorum benim ekmeğim çoktu.. Ekmekleri robottan geçirdim. İçine üç yumurta ve kimyon, karabiber isteğe göre sarımsak, tuz, ve bir parça kıyma(eşimin isteği üzerine) bir tane kabartma tozu ve toparlanması için biraz un koyuyorum koymasanız da oluyor ben bu defa yaptığımda un koymadım daha doğrusu unuttum:) böyle de güzel oldu.. Yoğurup büyükçe parçalar koparıp köfte şekli veriyorum ve kızgın yağda kızartıyorum. Kuzenimin çocukları çok sevdiler ben de paket yapıp yanlarına verdim giderken yesinler diye:)

Şimdi misafirlerime yaptığım; pekmez soslu pırtık böreğinin tarifini vereyim.

Oldukça basit bir o kadar da lezzetli. Ben dört yufkadan yaptım. İçine iki yumurta, beyaz peynir, bir bardak süt, yarım bardak yoğurt, karabiber, tuz ve bir çay bardağı sıvı yağ koydum. iki yufkayı küçük küçük parçaladım ve iç malzemeyle karıştırıp serdiğim yufkanın üstüne döktüm ve kalan bir yufkayı üstüne örtüm sonra bir kaseye bir yemek kaşığı kadar pekmez ve bir iki damla yağı koyup karıştırdım üstüne sürdüm ve bolca susam serptim pişirdim fırından çıktığında nar gibi kızarmıştı hem görüntüsü hem de tadı güzeldi.

Arkadaşlarım şimdilik bu kadar tekrar görüşmek dileğiyle sevgiler

Posted by Picasa

50 yorum:

Leziz Sofralar dedi ki...

Hayat ablacim uzun zamandan sonra merhabalar,nasilsin cok özledim hepinizi inan.
Bu ne güzel yemekler böyle keskegi bende cok severim ama biz cok farkli yapiyoruz yesil fasulye,yarma(cekilmis bugday) ve kemikli etle oluyor bizimki ama senin yaptiginda nefis olmus diger yaptiklarin gibi ellerine saglik ablacim yiyenlere afiyet olsun,sevgiler...

yaban mersini dedi ki...

merhaba uzun zamandır yeni tariflerini bekliyorduk,aşure yapabiliyorum da keşkek hiç denemedim ama güzel bir tarif denemek isterim..slmlar.ellerine sağlık.

deniz dedi ki...

ellerine saglık, üüff ya gece gece acıktım ben :(
börek olsa fena olmazdı hani.

hayat dedi ki...

Güzel Kardeşim Seval,Bizde seni çok özledik.Beni çok mutlu eden güzel yorumuna teşekkürler.Keşkeği bende çok severim yöreye göre farklılıklar oluyor eminim sizin yaptığınızda çok lezzetlidir.Canım benim bana abla demen beni çok mutlu ediyor. Bende seni gerçekten bir kız kardeş kadar kendime yakın hissediyorum.
Ablacım seni yanaklarından çok öpüyorum ve bir gün gerçekten tanışmak dileğiyle sevgilerimi gönderiyorum.

hayat dedi ki...

Süheyla'cığım, haklısın ben biraz geç kalıyorum:) ne diyebilirimki geç olsun güç olmasın:)
Canım başına geçince hepsi oluyor. İnanıyorum ki yaparsan senin ki daha güzel olacak.
Selam ve sevgiler...

hayat dedi ki...

Deniz'im güzel kızım benim,
Bir böreğin lafımı olur.
mevlüt dönüşü Merve'yle gelin ben böreği hazırlarım beraber yeriz.Geçen gün olmayan kahvaltıyı da telafi ederiz:)
öptüm canım...

Calimero Mutfakta dedi ki...

Sevgili Hayat..
Masallah bana gore oldukca zorlu 2 tarifi (keskek ve asure) siz bir cirpida yapivermissiniz.. Ellerinize saglik

hayat dedi ki...

Kalimero'cuğum, ne güzel övgüler. teşekkür ederim.Canım banada öyle gelirdi yapamam zannederdim ama başına geçince oluyor. Sizde denerseniz eminim çok güzel olacaktır.
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

HAyat'im benim.Canim sonunda geldim buralara.Beni unutmadigin icin cokk saol.Insallah kapini tiklarim artik.Dondum nasil olsa:)

Operim

pervin dedi ki...

sevgili hayat ellerine sağlık hepsi harika gözüküyor böreğini hemen denicem sevgiler..

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Merhaba, ah harika iste yeni tarifler gelmis bile. Böreklerden tutun da köftelere kadar hersey harika görünüyor, emeginize ve ellerinize saglik. Böyle bir ev sahibinden misafirler memnun ayrilirlar derim ben. Güzel tariflerinizin devamini bekliyorum, hoscakalin. Selamlar. Kevser

hayat dedi ki...

Gülenay'cığım,hoşgeldin unutmak ne demek dostlar unutulurmu hiç.Her zaman bekliyorum senin güzel yorumlarını.
Canım bende seni çok öpüyorum.
Uzaklara sevgilerimi gönderiyorum.

hayat dedi ki...

Pervin'ciğim,güzel yorumuna çok teşekkür ederim.Böreği deneyince inşallah beğenirsin.
Sevgiyle kal canım.

hayat dedi ki...

Kevser'ciğim, güzel sözlerinle beni çok mutlu ettin.Canım elimden geldiği kadar bir şeyler yapıp misafirlerimi ağırlamaya çalıştım inşallah memnun edebilmişimdir. Canım fırsat buldukça bloğuma yeni tarifler eklemeye çalışacağım ilgi ve alakana çok teşekkür ederim.
Selam ve sevgiyle.

Gamzeli dedi ki...

Ayy keşkek hiç sevmem ben, neden bilmiyorum...Köylerde düğünlerde yapılırdı...Ama diğer yaptıkların çok lezzetli duruyorlar :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Hemserim,
Ellerine saglik, hepsi cok guzel gorunuyor. Su keskeki hic yemedim, her zamanda merak etmisimdir, nasil? eminim senin ellerinde daha da guzel olmustur. Sevgilerimi gonderiyor, cok guzel bir hafta sonu diliyorum.

LaMa dedi ki...

Ayyy ben cok severim keskegi, ne zamandir da yemedim himmm :) Msiafirler cok kismetliymis gercekten:)

Adsız dedi ki...

Canım Hayat ABlam, ne sevindim yeni yazını görünce...

Misafirleriniz hoşgelmiş. AFiyet olsun..

ne güzel şeyler hazırlamışsın. Öyle severimki aşureyi. bende gelsem banada yapsan ne güzel olur :)))

öpüyorum seni ...

hayat dedi ki...

Hoşgeldin Gamzeli,Keşkek dışında:) tariflerimi beğendiğine sevindim.
Sevgiler.

hayat dedi ki...

Canım Aybikem,güzel yorumunla beni çok mutlu ettin.İnşallah bir gün görüşürsek ben sana keşkek yaparım.Ben çok seviyorum:) eminim sende seversin.
Hoşçakal güzel hemşerim bende sana herşeyin gönlünüce olacağı güzel bir hafta diliyor ve yanaklarından öpüyorum.
Sevgiyle kal...

hayat dedi ki...

Zerrin'ciğim, canım güzel sözlerinle beni çok mutlu ettin. Teşekkür ederim.Öyle bir imkan olsa da görüşebilsek ne güzel olurdu değilmi:) Bende sana aşure yapardım bol bol sohbetle tadına doyum olmazdı.İnşallah kısmet ise oda olur.

Canımmın içi tatlı kardeşim bende seni öpüyorum...

Hesna dedi ki...

Hayat Hanımcığım Merhaba
Misafirlerine birbirinden güzel şeyler hazırlamışsın hemde çok kısa bir sürede ellerine sağlık.

Sevgi ve selamlar
Hesna

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Çoooooooooook güzel olmuş ellerine sağlık.
Hoşçakal.

---OPTiO--- dedi ki...

oyy ablam benim..ellerine saglik...keskek cok severim :)) ayy nasil canim cekti simdi...helede senin elinden yemek ne güzel olurdu.....ablam benim..seni cok seviyorum....asure de severim sayilir :)

yemek dedi ki...

Abla, senin misafirin olmak gerek.:) Ellerin dert görmesin, ne güzel yemekler yapmışsın.
Selamlar...

Damak Tadı dedi ki...

Hayat'ım,
Ne kadar kısmetli misafirlermiş canım.O güzel ellerine sağlık olsun senin.Hepsi birbirinden nefis ve zahmetli yemekler canım.
Senin gönlünün güzelliği her tarafa dağılmış,taaaa buralara kadar gelmiş ve benide sarıp sarmalamış..)Ne iyi dostsun,ne iyi arkadaşsın,ne iyi kardeşsin sen böyle Hayat'ım.

Seni çooook öpüyorum ve tekrar ellerine,kollarına sağlık diyorum.

Sevgilerimle kal.

Adsız dedi ki...

ellerinize saglık çok lezzetli görünüyolar..evgiyle kalın...

Adsız dedi ki...

hepsi birbirinden leziz tatlar ellerinize sağlık sevgiler

hayat dedi ki...

Hesna'cığım, güzel yorumuna çok teşekkür ederim.Yaz gününde sıcakta zor oldu:) ama canlarıma hepsi afiyetler olsun.
Sevgilerimle canım.

hayat dedi ki...

Sağol Perihan'cığım,Bende senin güzel yorumuna çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle.

hayat dedi ki...

Optio'cuğum, benim vefalı güzel kızım. İstediğin keşkek olsun hemen yaparım da nasıl ulaştıracağım.:)Bak şimdi çok üzüldüm:( İnşallah gün olur bir gün de görüşüp güzel yanaklarından öperim ve canım benim sen ne istersen yaparım ve afiyetle yersin.Tatlı kızım sesini duymak çok güzeldi. İnşallah bir gün daha çok konuşabiliriz ve o zaman bende panik olmadan konuşabilirim:))
Canım bende seni kendi kızım gibi çok seviyorum.Seni kocaman öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum...

hayat dedi ki...

Canım Lavantinim,Gel kardeşim keşke bir imkan olsa seninle tanışmak çok güzel olurdu.Yemek bahane olurdu ne güzel sohbetler ederdik ablacım. İnşallah bir gün oda olur.
Selam ve sevgilerimi gönderiyorum...

Tijen dedi ki...

Sevgili Hayat,
Ellerine sağlık. Benim haberim de şöyle:
Ekmek arası hayat artık Mutfakta zen'in linkleri arasındaaa...

Unknown dedi ki...

Selam Hayat'cigim. Sonunda dunyaya dondum! Ziyaretin ve bassagligi mesajin icin tesekkur ederim. Dokturmussun gene mutfakta. Asure yaparim da hic keskek denemedim. Fazla yedigimi de hatirlamiyorum. Bir gun deneyecegim ben de. Optum canim. Gorusmek uzere. Sevgiler.

hayat dedi ki...

Gül'üm, dilinden bal damlayan güzel kardeşim, samimi içten yorumunla duygulandırdın beni. Teşekkür ederim. Sen de benim için candan öte dostsun ve görmeden çok sevdiğim kardeşimsin.

Ben de seni güzel yanaklarından öpüyorum çok. Birgün inşallah görüşmek dileğiyle..

Sevgi ve selamlarla.

hayat dedi ki...

hunerlieller yorumunuza teşekkür ediyorum. Sağlıkla sevgiyle kalın.

hayat dedi ki...

hdidem ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler. yine beklerim, sevgiler..

hayat dedi ki...

Sevgili Tijen, verdiğin haber beni mutlu etti, teşekkür ediyorum. Ben de en kısa zamanda linklerime seni eklerim canım. Sevgiler.

hayat dedi ki...

Sevgicim, iyi olmana kendini toparlamana sevindim. Acılar da mutluluklar da hepimiz için canım. Sanırım bizi geçen yıllar değil de yaşadığımız gördüğümüz bu acılar olgunlaştıryor biraz da ;)
Ayrıca güzel yorumuna teşekkür ediyorum.
Yanaklarından öpüyorum canım..

Özlem dedi ki...

Sevgili Hayat, keşkek hep merak ettiğim bir yemekti. Tarifi buldum ya artık ilk fırsatta deneyeceğim. :) Ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Hayat hadi ama arayi pek aciyorsun:)bekletme bu evlatlari burada...Operim

hayat dedi ki...

Özlem'ciğim, keşkeği beğendiğine sevindim. Zahmetli ama bir o kadarda lezzetli, denersen inşallah beğenirsin.Şimdiden Afiyetler olsun:) canım.
Sevgiyle kal...

hayat dedi ki...

Canım Tatlı Gülenay'cığım,haklısın çok sık tarif yayınlayamıyorum:)Siz artık benim kusuruma bakmayın.Beni yalnız bırakmayıp ziyaret etmeniz çok güzel teşekkür ederim.
Canım bende seni çok öpüyorum ve iyi günler diliyorum...

numberten dedi ki...

ben var ya şu an stajdayım uykum var ve açım ve bu blogdayım,
nası güzel bişi olar açım ben çok güzellerrrr
ellerine sağlık ellerin dert göremesin,tuğba onları yesin:))

hayat dedi ki...

Sevgili Tuğba, ziyaretinize ve yemeklerimi beğenmenize çok memnun oldum.
Sevgiyle kalın.

serinmavi dedi ki...

Hayırlı ramazanlar canım:)

Damak Tadı dedi ki...

Canım Hayat'ım,
Sesini duymak,seninle konuşabilmek mutluluğunu bana yaşattığın için sonsuz teşekkürlerimi gönderiyorum canım.Seni çok seviyorum bunu asla unutma canım kardeşim benim.Artık bir telefon kadar yakınında olduğumu aklından çıkarma benim canım kardeşim.Sen çokkkkkkk iyisin ve sen bunun farkında mısın bilmiyorum.?
Burada kesmek en iyisi sonrası malum biliyorsun..)

Sana ve güzel ailene hayırlı,bereketli ve bol rızıklı ramazanlar diliyorum.Allah ağız tadınızı hiç eksik etmesin Hayat'ım.

Sevgilerle.

hatice dedi ki...

Sevgili Hayat, bu güzel yemeklerle, sevdiklerinle beraber hayırlı ramazanlar diliyorun sevgilerimi gönderiyorum....

Aybike Ceylan dedi ki...

Hayat'cigim, canim hemserim nerelerdesin.
Guzel, saglikli ve iyi bir ramazan diliyorum, sevgilerimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba bizde Aydınlıyız ve keşkeğe bayılırım.Ellerinize sağlık